Mühendis Mimar Öyküleri TMMOB Mühendislik Mimarlık Öyküleri, Cilt: 2, Mayı - TMMOB

TMMOB Mühendislik Mimarlık Öyküleri, Cilt: 2, Mayı
TMMOB
TMMOB
2006-05-15 00:00:00
Mühendislik Mimarlık Öyküleri 2
MÜHENDİSLER MİMARLAR ve ÖYKÜLERİ
TMMOB
9944-89-127-4
Mühendislik Mimarlık Öyküleri-2 hakkında

2004’de çıkarılan, TMMOB’nin 50. yılı yayınlarından Mühendislik-Mimarlık Öyküleri-I kitabının sunuşunda, bu seri ile amaçlananlar şöyle aktarılmıştı; ülkemiz sanayi gelişiminde başarılı uygulamaları hatırlatmak ya da bilinmesini sağlamak, ülke kalkınmasının temeli olması gereken üretim süreçlerinde mühendis ve mimarların ne denli önemli olduğunu vurgulamak, bu süreçlerde yer alan meslekdaşlarımıza belki de gecikmiş vefa borcumuzu bir nebze ödemek .
Bu ikinci kitapta yer alan öykülerden bazılarında da sanayinin -Mustafa Kemal’in deyimiyle-‘ musuki sesleri’ şimdi duyulmuyor. Zira, Cumhuriyeti yeşerten bu işletmeler artık yoklar. İlk kitapta da belirtildiği gibi ‘Mühendislik Mimarlık Öyküleri’ serisinin önemli bir amacı da, tarihden silindiğini iddia edenlere, üretim ve mühendislik-mimarlık birikimimizin önemli yapı taşlarını oluşturan kuruluşların ne tarihden ve ne de hafızalarımızdan silinmediğini ve silinemeyeceğini göstermektir. Çünkü, öykülerden öğrendik ki, Türkiye mühendislik-mimarlık tarihi kimi zaman ülke dışında bile hayranlıklar uyandıracak kadar olağanüstülükler taşımaktadır ve bir çok kez meslekdaşlarımız, dünyada pek az örneği görülecek şekilde özverili ve başarılı çalışmalarla önemli sonuçlar sağlamışlardır.
Ancak, ülkemizin bugünkü ekonomik ve teknolojik azgelişmişlik düzeyine bakıldığında şu soru büyük önem taşımaktadır;
Geçmişteki ulusal politikalarda ülke uzmanlarının birikim ve yetenekleri ne kadar dikkate alınmıştır ve geleceğin ulusal politikalarında ki temel unsurlar neler olmalıdır?
Diğer kimi öykülerde mesleki birikimimizi yaratanlar, bize önemli dersler veriyorlar.

Türkiye Cumhuriyeti bu kitaplardaki pekçok öyküden anlaşılabileceği gibi, her türlü yokluğa yoksunluğa karşı, büyük mücadele ve emeklerle pek çok alanda mühendis ve mimarlığın en önemli unsurlarından olan ‘üretim kültürü’nü edinmiş ve mühendislerimiz-mimarlarımız bu birikimlerini olanaklar ölçüsünde ülke ekonomisi ve halkının refahı için seferber etmiştir.
Gelişmeler görüldükçe ulusal sevinç, mutluluk, kıvanç ve inanç artıyor, yenilerini yapmak gücü böylece tazeleniyor.
Çok yoruldular ama üretilenleri ve meydana getirilmesinde büyük emekleri geçen eserleri gördükçe bu mühendislerimiz, mimarlarımız tekrar güç kazandılar. Ama kimileri de büyük bedeller ödediler.
İlk kitaptan tekrar edilmesinde yarar görülen bir diğer nokta da şudur; bu kitaplarda genellikle teknik mühendislik dili yerine, her kesimden insanların anlayabileceği öykü diliyle olayların aktarılması özellikle tercih edilmiştir. Bu nedenle mühendislik-mimarlık uygulamaları,sonuçları ve etkileri öykülerde gömülü olarak yer almaktadır.
Mühendislik-Mimarlık Öyküleri-I kitabında belirtilen serinin devamının gelmesi ümidini, bu ikinci kitapla gerçekleştirmekten duyduğumuz sevinçle- geleceğe artık daha güvenle taşıyoruz.
Öyküleri beğeneceğiniz umuduyla.......
Mayıs 2006


Mahmut KİPER
Mühendislik-Mimarlık Öyküleri-II Kitabı
Koordinatörü